Heb je soms het idee dat al je geld opgaat aan eten? Mensen geven heel veel geld uit aan boodschappen en buiten de deur eten. Op het moment dat je ieder dubbeltje om moet draaien kun je niet anders dan hierop te gaan bezuinigen. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Het is niet alleen bewuster boodschappen doen, maar ook veranderingen inzetten in je dagelijkse routine. Wij lieten de pizzabezorger regelmatig bezorgen en gingen vaak naar de snackbar. Heel gezellig vond ik het om met vriendinnen te gaan lunchen en dan daarna te gaan shoppen. Dat is dubbelop fout voor je budget. Door nog een aantal van onderstaande tips door te voeren in ons dagelijks patroon wist ik een hoop te besparen op de boodschappen. De routine zit er nu zo in bij ons, dat ik er niets eens meer over na hoeft te denken. Alleen al de verandering van supermarkt scheelt ons een paar tientjes per week! Wil je ook weten hoe je jouw inkoopgedrag kunt veranderen en kunt besparen op je boodschappenbudget? Hier voor jou een heleboel tips op een rij.
- 1. Maak een menu weekplanning. Door een planning te maken heb je houvast, wijk hier niet vanaf. Plan gezonde maaltijden en schrijf op hoeveel je nodig hebt voor je ontbijt, lunch en tussendoortjes. Dit voorkomt dat je niet genoeg in huis hebt en vervolgens gaat uit eten of iets laat bezorgen.
- 2. Zorg dat je genoeg voorraad hebt voor als de dag anders loopt dan gepland. Denk bijvoorbeeld aan macaroni, doosje kruiden/saus, blik tomaten en een blik smac. Het is altijd handig om een voorraad te hebben zodat je toch iets klaar kunt maken.
- 3. Maak aan de hand van je weekplanning een boodschappenlijstje en hou je hier aan. En bepaal van tevoren hoeveel je aan snoep of koek meeneemt. We nemen vaak te veel mee en het wordt snel opgepeuzeld. Mijn zoon kan de hele dag koek eten, dus ik zei op een gegeven moment dat ik twee pakken koek meenam en een pak extra voor het weekend en dat is het. Hier moest hij het mee doen. In het begin was de koek na twee dagen op, nu eet hij niet in één keer het blik leeg. Even doorzetten, maar het loont.
- 4. Heb je een drukke agenda, zorg dan dat er makkelijk snelle maaltijden op je planning staan. Hier op de blog volgen nog recepten voor snelle, goedkope maaltijden.
- 5. Spit iedere week de folders door. Kijk welke groente er bijvoorbeeld in de aanbieding zijn en maak hier gretig gebruik van. Maar kijk uit, want ga nu niet alle lekkere dingen die je tegenkomt op je lijstje zetten. Wat je niet nodig hebt, moet je niet kopen. Het kan dan in de aanbieding zijn, maar het is niet gratis. Alles bij elkaar opgeteld kan dan weer een rekening worden. Supermarkten proberen de aanbiedingen zo aantrekkelijk te maken dat je hier zo voor zwicht. Blijf bewust!
- 6. Weet wat je basisprijzen zijn. Als je weet wat je normaal voor de basisboodschappen kwijt bent, dan kun je ongeveer je budget samenstellen. Blijf bewust van wat je minimaal kwijt bent.
- 7. Koop een vriezer als je er nog niet één hebt. Is het vlees in de aanbieding, koop hier dan iets extra van en vries het in. Bij mij liggen er ook veel bakjes met bijvoorbeeld kant en klare macaroni in de vriezer. Het is lastig om voor twee borden macaroni te koken. Dan maak ik een hele pan en vries porties in. Als ik avonddienst heb, dan haal ik een portie uit de vriezer voor mijn zoon. Deze hoeft hij alleen nog op te warmen in de magnetron en dan heeft hij ook gewoon een gezonde maaltijd.
- 8. Probeer homemade snacks. Dit is stukken goedkoper dan kant en klaar te kopen. Denk bijvoorbeeld aan afbakcroissants, broodje hotdog, broodje hamburger en bak zelf eens appelflappen. Voor het geld van één appelflap bij de bakker, maak je er vier zelf. Dat is snel verdiend.
- 9. Let bij het maken van je boodschappenlijstje op welke producten je kiest. Als er een merk in de folder in de aanbieding is, is het vaak nog duurder dan het huismerk. Heb je dan slim inkopen gedaan? Nee dus. Trap niet in al die merken, een hoop A-merken komen uit dezelfde fabriek als de goedkopere huismerken. Probeer het maar eens uit. Natuurlijk heb ik ook een aantal producten die ik echt alleen van een bepaald merk wil, want als iets goedkoop is en ik vind het echt niet lekker is het ook weggegooid geld.
- 10. Deze tip werkt echt. Ga niet met een hongergevoel boodschappen doen. Ik betrap mezelf er echt op als ik nog moet eten dat ik meer in de boodschappenkar gooit. Je hebt overal trek in en de verleiding is groot.
- 11. Vergelijk prijzen van diverse supermarkten. Ok, als ik in een goedkopere supermarkt kom staat misschien niet alles netjes in de schappen, maar daar betaal ik ook niet voor. Ik betaal immers voor de producten. Ik ging eerst naar een duurdere supermarkt, een mooie winkel echt waar, maar nu ben ik zeker € 30,- per week minder kwijt. Dat is ruim € 120,- per maand. Dat tikt lekker aan.
- 12. Denk vooruit. Heb je volgende maand een verjaardag te vieren en nu is bepaalde drank in de aanbieding, neem deze dan alvast mee. Volgende maand betaal je weer het volle pond.
- 13. Bekijk regelmatig of je budget dat je reserveert voor de boodschappen reëel is. Kom je echt tekort of heb je over, pas het aan in je budget.
- 14. Pak wat vaker de fiets of ga lopen. Door wat vaker kleine beetjes te halen op de fiets in plaats van veel tassen tegelijk met de auto, spaar je weer benzinegeld uit. let echter wel op, want vaker boodschappen doen kan een valkuil zijn voor sommigen. Je komt dan vaker in de verleiding om lekkere dingen te kopen die je niet nodig hebt.
- 15. Mocht je een bepaald budget in je hoofd hebben en daar niet vanaf willen wijken, neem dan dit bedrag contant op. Je komt minder in de verleiding om meer mee te nemen als je niet de mogelijkheid hebt tot pinnen.
- 16. Koop geen voorgesneden groenten, deze zijn veel duurder dan de groenten die je zelf nog moet snijden. Gemak daar betaal je voor. Snel verdient hoor.
- 17. Ga niet te vaak uit lunchen of koop geen lunch op je werk of school. Dit kost meer dan dat je het zelf smeert thuis en meeneemt. Als je iedere dag je lunch koopt is dat een behoorlijk bedrag iedere maand. Reken het maar eens uit voor jezelf.
- 18. Mocht je toch niet rond kunnen komen met je budget, kijk dan of je in aanmerking komt voor de voedselbank. Schaam je alsjeblieft niet, de voedselbank is er niet voor niets en je bent zeker niet de enige. Je kunt beter je trots even opzij zetten dan dat je met rode cijfers zit op je bankrekening.
- 19. Bedenk dat uit eten gaan heel veel geld kost als je dit regelmatig doet. het is wel makkelijk en gezellig, maar het is en blijft een luxe. Al helemaal als je van een beperkt budget moet rondkomen.
- 20. Iedere supermarkt heeft wel regelmatig spaaracties en/of koopzegels. Bekijk goed of dit rendabel is en je niet eerst teveel kosten hebt. Als ik niet een te groot bedrag aan boodschappen heb, dan koop ik wel eens kooppunten. Dit spaar ik dan op en afgelopen kerst kon ik kerstinkopen doen voor het kerstdiner. Met kerst geef je toch wat meer uit aan de boodschappen en dat kost mij op dat moment alleen mijn kooppunten. Het is natuurlijk wel je eigen geld, maar ik voelde er op dat moment niets van op mijn bankrekening. Toch lekker gegeten! Nu ben ik aan het sparen voor een heerlijke barbecue deze zomer.
- 21. Ga in de winkel eens door je knieën en vind de goedkopere producten, deze plaatsen de supermarkten bewust lager in de schappen. Mensen pakken snel iets dat op ooghoogte gezien wordt.
Het zijn veel tips, ik weet het. Maar ik wilde je toch een goede lijst meegeven. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin gewoon met een paar tips tegelijk. Als je merkt dat je echt een hoop geld kunt besparen wordt het een uitdaging om verder te gaan.
Succes!