Home » Start met jouw persoonlijke budget.

Start met jouw persoonlijke budget.

Stapsgewijs jouw financiën op orde.

Of je nu veel of weinig geld hebt, het is altijd goed om te weten wat er binnenkomt en wat er weer uit gaat. We gaan beginnen met overzicht creëren in jouw financiën. Na het volgen van de volgende stappen zal je zien dat je de volgende maand al een beter overzicht hebt en een goed budgetplan. Na de eerste stappen kun je al resultaat zien van de eerste veranderingen die je inzet.

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk, je kunt niet alles in één keer veranderen. Het is echter niet moeilijk om een budgetplan te maken.

Aan het werk!

Het is belangrijk om te weten wat je te besteden hebt, ook al heb je genoeg geld. Want ook dan ligt het risico op de loer dat je te veel uit gaat geven en in de problemen kan raken.

Vanaf nu ga je jouw eigen budget bijhouden.

Stap 1. Bepaal uw maandelijkse inkomen.

Voor sommige van jullie is dit makkelijk, omdat zij een vast inkomen hebben zonder overuren en onregelmatigheidstoeslag. Bij een onregelmatig inkomen is het een ander verhaal. Als je een onregelmatig inkomen hebt, vul dan het minimum wat je zeker elke maand ontvangt. Dit is het stukje zekerheid dat je hebt. Noteer ook andere zaken zoals de toeslagen.

Stap 2. De uitgaven en begroting.

Als de lijst van jouw inkomen klaar is volgt de lijst met de uitgaven. Zet de uitgaven op een rijtje en begin met de vaste lasten. Deze bedragen zijn elke maand hetzelfde. Denk hierbij aan de huur/hypotheek, energie, verzekeringen, ziektekostenverzekering, tv, telefoon, internet en dergelijke. Zet hierna de variabele kosten op een rij. Dit zijn bedragen die nooit hetzelfde zijn. Denk aan boodschappen, brandstof voor de auto, kosten voor huisdieren, kleding en ontspanning.

Tel alles bij elkaar op en vergelijk de bedragen van de inkomsten met de uitgaven. Kom je tekort of hou je over? Kom je tekort, dan is er werk aan de winkel en hou je over, probeer dan de uitdaging te vinden om nog meer over te gaan houden. De volgende stappen zijn een eerste stap in de goede richting.

Stap 3. Boodschappen.

De eerste stap van bezuinigingen is dat je goed naar de boodschappen gaat kijken. Men pakt vaak makkelijk producten en stopt ze in de winkelwagen en  dan bij de kassa reken je een hoger bedrag af dan werkelijk nodig is. Bekijk hoeveel je de afgelopen maand betaald hebt aan boodschappen en probeer een budget te maken van ongeveer 80% van dat bedrag. In het volgende artikel staan een heleboel tips hoe je kunt besparen op de boodschappen. Om te beginnen kun je een lijstje maken wat je werkelijk nodig hebt en kijk naar goedkopere varianten.

Een verandering brengt vaak weerstand met zich mee, probeer hier niet te veel weerstand tegen te  bieden, maar probeer de motivatie te vinden om de verandering door te zetten.

 Stap 4. Facturen.

We gaan nu de facturen van de vaste lasten, zoals de energienota, kabel tv, internet en telefoon erbij pakken. Vaak worden deze automatisch geïncasseerd en kijken we er niet snel meer naar. Het loont echter wel degelijk de moeite om hier eens goed naar te kijken. Bel de bedrijven op en vraag of zij u een korting aan kunnen bieden en onderhandel gerust over de prijs. Lukt dat niet, dan kunt u de leverancier vaak vervangen voor een goedkopere.

Na stap 3 en 4 kunt u waarschijnlijk al de bedragen op uw uitgavenlijstje veranderen. 

Hoe leuk is dat!

De beginnende budgetteer is geboren!

 Stap 5. Fondsen/potjes.

De ene maand is duurder dan de andere. Dit komt door variabele kosten, zoals de kerst, verjaardagen, vakantie, APK keuring van de auto en/of lesgeld van de kinderen. Reserveer van tevoren iedere maand een bedrag voor deze kosten en doe die apart in een (spaar)potje of envelop. Je kunt ook aparte rekeningen openen hiervoor. Hiermee loop je minder risico dat je op het moment dat je het nodig hebt dit niet kunt betalen.

Stap 6. Schulden.

Pak schulden zo snel mogelijk aan. Los ze af en heel belangrijk, maak geen nieuwe. De rentes die bedrijven berekenen op de schulden zijn erg hoog en kosten op die manier heel veel geld. In veel gevallen kunnen mensen er niets aan doen dat zij schulden hebben, maar in veel gevallen ook wel. Koop vanaf nu niets als je het niet kunt betalen. Een lening afsluiten voor een vakantie of auto is niet verstandig. Het is een luxe en je bent langer bezig met afbetalen dan dat je er plezier van hebt.

Stap 7. Budgetkalender.

Koop een kalender of een schrift waarin je de maandelijkse inkomsten en uitgaven kunt schrijven. Noteer de aparte gebeurtenissen van die maand, zoals een verjaardag, kerst en dergelijke en noteer hoeveel je hiervoor gereserveerd hebt.

Stap 8. Wat maakt gelukkig?

Zie deze financiële veranderingen ook als een mooie uitdaging met andere doelen. Als je bijvoorbeeld niet meer te veel snoep en chips kunt kopen, valt iets af en voel je je energieker. Dan heeft u al meer gewonnen dan alleen de bezuiniging op zich. Geen televisie kijken en een gezonde, bereide maaltijd eten aan tafel kan interessante gesprekken opleveren en een waardevolle tijdsbesteding zijn samen met jouw gezin. Als schulden verminderen, krijg je meer innerlijke rust en waarschijnlijk slaap je beter. Probeer de aanpak van uw budget niet alleen als een behoefte en verplichting te zien, maar dat het ook positieve veranderingen met zich meebrengt.

Stap 9. Doelen.

Maak voor jezelf een top 3 van financiële doelen  die je wilt bereiken. Dit kunnen kleine of grote doelen zijn. Denk aan een etentje, een tas, bioscoop of vakantie, een groter huis of een dagje naar het pretpark.

Maak deze doelen samen met het hele gezin. Maak afzonderlijk van elkaar een eigen top 3 en kijk daarna of er gezamenlijke doelen zijn. Maak hier  de gezinstop 3 van. Bespreek met elkaar hoe jullie dit doel kunnen bereiken. Om hier extra geld voor te reserveren kun je bijvoorbeeld op een rommelmarkt gaan staan met de kinderen of spullen verkopen via Marktplaats.

Stap 10. Up to date blijven.

Je hebt nu een overzicht gecreëerd van jouw inkomsten en uitgaven. Je zult dit bij moeten houden om overzicht te houden. Kijk regelmatig of alle bedragen kloppen en of er iets is veranderd of anders uitgepakt. Iets kan duurder of goedkoper zijn dan je dacht. Dit heeft invloed op de balans van jouw overzicht.

Maak aan het einde van de maand de balans op. Voordat je jouw nieuwe inkomsten op jouw bankrekening gestort krijgt is het handig om te weten hoeveel je over hebt gehouden of tekort bent gekomen. Heb je geld overgehouden, stort dit dan op de spaarrekening of leg het apart voor één van de doelen. Zo begin je met een schone lei aan de volgende maand. Kom je tekort, dan is het belangrijk om te kijken waar nog meer op bezuinigt kan worden en/of er meer inkomen gegenereerd kan worden.

Deze 10 stappen zijn het begin van een goed budgetplan voor jezelf en jouw gezin. Begin stap voor stap aan een nieuw leven en kijk regelmatig op deze blog voor meer informatie. Graag hoor ik van jou reacties op dit bericht en zijn tips welkom.

Handig bij het budgetteren zijn de cash enveloppen. Ik gebruik elke maand andere, dit houd het leuk!

Ik heb leuke fruity cash enveloppen voor jou om uit te printen. Klik hieronder voor de pdf.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *