Home » Kerst voorbij en al jouw geld al op. Wat nu?

Kerst voorbij en al jouw geld al op. Wat nu?

Heb je je toch weer laten gaan?

Heb je meer dan wat er gebudgetteerd was uitgegeven aan kerst? Of had je helemaal niets gebudgetteerd?

Dan kun je wel een paar tips gebruiken waardoor je weer op het goede pad verder kunt gaan.

Get back on track in 2025!

Het blijkt dat vele van ons onze financiële doelen uit het oog verliezen en met deze dagen sneller in de verleiding komen om meer geld uit te geven.

We geven meer geld uit dan we vaak willen, omdat we snel in de verleiding komen met al die mooie cadeaus en versieringen voor in huis.

Was dat bij jou ook het geval? Dan is het goed om even stil te staan bij wat je uitgegeven heb. Waaraan heb je het uitgegeven? Hoeveel meer het je besteed dan dat je gebudgetteerd had? Wat zou je achteraf anders doen? En waar ging het mis?

Je kunt helaas niet terug in de tijd om sommige aankopen ongedaan te maken, maar je kunt wel zorgen dat je vanaf nu controle hebt over jouw budget.

En het nieuwe jaar is een goede reden om opnieuw te beginnen en er voor te gaan.

Het is een mooie gelegenheid om nieuwe doelen te stellen en om je vanaf nu aan jouw budget te houden.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe doelen!


Wat zijn jouw financiële doelen?
Vaak komen de vraagtekens omhoog bij deze vraag. Veel mensen denken er niet over na om financiële doelen op te stellen voor zichzelf. Het is suf en niet leuk denken zij dan meestal.
Niets is minder waar. Het is juist ontzettend leuk. Tenminste ik vind van wel. Deze doelen kunnen groot zijn, zoals schulden aflossen, hypotheek afbetalen of studiegeld voor de kinderen sparen. Maar juist ook de kleine doelen zijn belangrijk, zoals geld apart zetten voor kerst 2019, weekend weg, dagje naar de sauna of een game dat je graag wilt kopen.
Een persoonlijk doel zoals een weekendje weg is toch gaaf als het lukt om daar geld voor opzij te zetten.
En het kan allemaal, als je je maar goed aan je budget houdt. Het maakt ook niet uit hoe groot jouw doel is. Het belangrijkste is dat je een goed, realistisch plan hebt zodat je ze kan behalen.

Just get started here!

5 manieren waarmee je weer op de rails komt.

1. Creëer een budget.

Je kunt je pas aan een budget houden als je jouw eigen budgetplan hebt gemaakt.

Dus je hebt een budget nodig!

Dit is echt de eerste stap die je moet zetten voordat je verder kunt.

Ga samen met jouw partner/echtgenoot/echtgenote hier tijd voor nemen. Je moet het zo zien:

Jullie gaan elke euro een bestemming geven. Dat is als het ware de bedoeling.

Als je geen budget hebt, dan gaat het geld alle kanten op en met een budget bepaal jij welke kant de euro’s opgaan.

Een budget maken betekent dat je gaat beslissen hoe geld voor jou gaat werken en jij je niet hoeft af te vragen waar het heen gaat.

Ga nu niet gelijk afhaken, omdat je misschien denkt dat je dan niets meer kunt doen of dat je niets meer mag. Dat is helemaal niet waar. Het is echter wel zo dat als je nu niet deze stap zet, je waarschijnlijk je hoofd in het zand zal blijven steken en niet de confrontatie met jezelf en jouw geld aan wilt gaan. Zo zal je nooit op een goede manier met geld om leren gaan.Sterker nog, een budget geeft jou juist de vrijheid om dingen te kunnen gaan doen. Stel je eens voor dat je graag een dagje weg wilt, maar nu geen mogelijkheid ziet om dat te gaan doen. Op het moment dat je een budget hebt kun je daar geld voor apart gaan leggen en is jouw doel wel haalbaar. Je gaat dan ergens anders minder geld uitgeven en als het lukt geeft dat jou echt een kick. Tenminste mij wel. Dan denk ik dat ik toch maar mooi voor elkaar heb gekregen. Dat is toch gaaf! En dat gevoel gun ik jou ook.Weet je het zijn jouw regels die je gaat opstellen. Niemand anders bepaalt waar jouw geld aan uitgegeven wordt behalve jij! Maar je zal toch echt in actie moeten komen. NU!Alvast een eerste, leuke tip om mee te beginnen:Maak ruimte in jouw budget voor leuke dingen. Noem deze categorie FUN. Het maakt niet uit hoeveel je voor deze categorie reserveert. Dat kan een paar euro zijn per maand of zelfs 30 euro als dat kan. Zorg er alleen wel voor dat dit kan passen in jouw budget. Dit is jouw extraatje. Jij kan en mag ermee doen wat jij wil. Dit kan betekenen dat je een keer niet hoeft te koken en een pizza kan laten bezorgen, een tijdschrift voor jezelf of een paar maanden kan sparen voor een leuke outfit. Door deze categorie mee te nemen in jouw budget zorg je ervoor dat het beter lukt om je echt aan je budget te gaan houden.

2. Maak SMART doelen.

Hoe zit een SMART doel in elkaar, vraag je je misschien af. Ik zal het even uitleggen, want met een SMART doel heb je meer grip op jouw doelen.

SMART staat voor:

Specifiek – Wees specifiek in wat je wilt bereiken. Wees duidelijk en concreet in jouw omschrijving, zodat je precies weet wat je wilt bereiken.

Meetbaar – Zorg dat er een hoeveelheid aan verbonden is, dat het meetbaar is. Bijv. Ik wil €1000,- sparen in 6 maanden.

Acceptabel – Het doel moet haalbaar zijn en moet geen belemmeringen op andere vlakken opleveren.

Realistisch – Jouw doel moet uiteraard realistisch zijn, anders is het niet motiverend om tot actie over te gaan.

Tijdgebonden – Er moet natuurlijk een tijdslimiet aan verbonden zijn. Zet duidelijk neer wanneer je het doel bereikt wil hebben. Zet actiepunten neer met een evaluatiedatum. Maak meerdere stappen als het een groot doel is met tussentijdse evaluaties.

Wat wil je bereiken in het komende jaar? Wat dat ook is, met behulp van de SMART doelen kun je gemotiveerd blijven en heb je focus op jouw doel. Je weet precies hoe je het doel gaat behalen en wanneer. Dit helpt jou om makkelijker jouw doelen te behalen. SMART doelen kun je overal voor inzetten. Het hoeft niet alleen bij geld doelen.

Als je korte en lange termijn doelen gaat stellen voor jezelf zul je wel de regie moeten nemen over jouw geld. Anders ga je het doel nooit halen. neem dus wel de tijd om goed over de doelen na te denken en wat je uiteindelijk wilt bereiken. Bedenk dat er ook doelen zijn die meer noodzaak zijn dan fun, zoals schulden aflossen, kosten voor auto.

De beste manier om met deze doelen aan de slag te gaan en ze vol te houden totdat je ze hebt behaald, is ze eerst op te schrijven. Je schrijft erbij wat nodig is om ze te gaan halen, wat je nodig hebt om er te komen. Door ze niet alleen maar in je hoofd te bedenken, maar ze op te schrijven worden de doelen werkelijkheid en haalbaar. Het helpt jou echt om ze te gaan halen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw doelen en je kan het alleen jezelf verwijten als je ze niet behaalt hebt. Door ze op papier te zetten hou je ook bij hoe ver je bent en zie je de vooruitgang die je boekt.

3. Ga terug naar de basis.

Oké, je hebt je even laten gaan deze dagen. Niet echt handig, maar er is ook geen man overboord. Het zijn leerlessen zeg ik dan altijd maar het heeft geen zin om achterom te kijken. Het is gebeurd en nu gaan we weer vooruit denken. En dat doe je door je weer aan de basis te gaan houden. De basis waar je altijd op kunt terugvallen. Het stappenplan waar je houvast mee hebt om verder te gaan. Het plan waarmee je gaat zorgen dat je elke onverwachte uitgave aankan, schulden aflost en vermogen opbouwt. Creëer een budget, hou je eraan, bedenk waar je geld op kunt uitsparen en kijk hoe je kunt gaan sparen. Lees de blogberichten waarin ik je tips geef waarop je nog meer kunt besparen.

7 tips om impulsaankopen te voorkomen.

Voordelig boodschappen doen met deze tips.

Hoe te besparen op de vaste lasten?

4. Schulden aflossen.

Heb je geld uitgegeven met je pinpas, creditcard of contant geld? Daar zit veel verschil in. Wanneer je te veel geld uitgeeft met kerst door extra contant geld uit de andere categorieën te halen, dan is de schade waarschijnlijk beperkt gebleven. In veel gevallen zal het de plastic kaart zijn geweest die voor deze kosten heeft gezorgd. Dan is het wel tijd voor verandering. Daar ligt echt wel een probleem, want je bent je niet bij elke aankoop bewust wat je hebt uitgegeven en wat je in totaal hebt uitgegeven.

Als de creditcard jou in de problemen hebt gebracht, dan zul je nu gelijk de schaar moeten pakken. Geen pardon! Je gaat de creditcard echt doorknippen nu. Niet te veel bij nadenken. Hij brengt jou alleen maar in de problemen als je nu niet stopt met meer geld uitgeven hiermee.

Knip ze door, los de schuld af en sluit de accounts op de credit cards!

Door het stappenplan te gebruiken waarmee je het beste jouw schulden kan aflossen, heb jij weer grip op jouw financiële situatie.

Het is heel simpel, zet de schulden op volgorde van aflossing van klein naar groot en begin met het aflossen van de kleinste. Hiermee heb je al snel een schuld afgelost en dat stimuleert je om verder te gaan. Het deel dat je tot dan toe minimaal had afgelost, tel je op bij de minimale aflossing van de volgende schuld en dat bedrag los je nu maandelijks af op de volgende schuld. Op die manier krijg je dus het bekende sneeuwbaleffect, want je aflossingsbedrag rolt als het ware door de sneeuw en de bal wordt steeds groter. Op die manier heb je snel resultaat tijdens het aflossen. Het houd jou op koers en het lukt jou om sneller schulden af te lossen.

Let wel op wanneer je een belastingschuld hebt. Deze wil je zo snel mogelijk aflossen, dus dat is wel een uitzondering op het aflossen volgens het sneeuwbaleffect. Hierna ga je van klein naar groot.

Lees ook de blog over hoe je snel credit card schulden kunt aflossen.

5. Ga contant geld gebruiken.

Wanneer je met een budgetplan aan de slag gaat is het handig als je de variabele uitgaven met contant geld gaat betalen. Maak hiervoor cash enveloppen voor elke categorie.

Je zult merken dat je minder je pinpas zult gaan gebruiken. We weten tegenwoordig niet beter dan dat we bijna alles betalen met de pinpas. Het gevaar van de pinpas beperk je door geld te pinnen voor de cash enveloppen.

Een doel van het betalen met contant geld is dat je je bewust bent wat je uitgeeft en waaraan, maar heel belangrijk dat je geld uitgeeft dat je werkelijk hebt. Geld dat je bezit. Geen geleend geld, maar echt geld van jezelf.

Dat geeft een veel beter gevoel als je iets koopt, geloof me.

Het enveloppen systeem helpt jou om makkelijker de categorieën te organiseren en het geld te verdelen. Je zult positief verrast zijn wanneer je hiermee aan de slag gaat. Dingen kopen met contant geld voelt echt goed!

Lees hier meer over het gebruik van het contant enveloppen systeem.

Hou je doelen in de gaten.

Start 2019 met deze stappen voor jouw geld en over een jaar sta je er geheid anders bij. Met kerst 2019 kun jij geld uitgeven zonder dat je over je budget heen gaat en heb jij van tevoren genoeg gereserveerd hiervoor waardoor je niet de fout in kan gaan.

Het is nu de beste tijd om te starten met jouw eigen budgetplan en heb jij daarmee weer controle over jouw geld in plaats van dat je geld verdwijnt en je weet niet waar het is gebleven.

Je kan het!

SUCCES!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *