Home » Budgetteren zonder cash enveloppen

Budgetteren zonder cash enveloppen

6 tips waarmee je budgetteren in de digitale wereld makkelijker maakt.

Budgetteren is het makkelijkst met contant geld. Door met contant geld te leven, kun je goed bepalen hoeveel geld je aan elke categorie uit wilt geven en zie je in één oogopslag hoeveel je nog over hebt voor per categorie.

Wil je ondanks dat toch zonder contanten budgetteren dan kan dat natuurlijk ook. Hier heb ik een paar tips voor jou.

Master your Money zonder cash enveloppen.

Door te budgetteren bleef ik in het verleden uit de schulden, maar veel mensen lukt het niet om elke maand uit te komen met hun geld. zeker in deze tijd hebben veel mensen nog steeds moeite om rond te komen. Alles wordt duurder, maar de indexering gaat niet zo snel mee helaas. Hierdoor hebben mensen minder te besteden.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar budgetteren houd je echt uit de problemen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan heb ik beginnende budgetteertips voor jou.

Lees de volgende blogberichten voor meer informatie over budgetteren:

Het werken met contant geld is beter voor het bewustzijn, maar helaas gaat de maatschappij hier niet altijd in mee. Steeds meer kom je in winkels, restaurants of andere gelegenheden waar je niet meer met contant geld kan betalen. En dat terwijl het nog steeds een wettig betaalmiddel is. Mensen die bijvoorbeeld onder bewind staan of schulden hebben en een bepaald bedrag contant krijgen om van te leven krijgen hier steeds meer moeilijkheden mee. Het gebeurt hier zelfs in supermarkten ook al.

Buiten dat kan het zijn dat je zelf niet meer met contant geld wilt betalen.

Je zou dus kunnen zeggen dat het contant enveloppen systeem zijn langste tijd heeft gehad. Ik blijf nog wel even volhouden, ik vind het ideaal. Het werkt naar mijn idee beter, maar in de toekomst zal het wel lastig worden om hiermee door te blijven gaan. Je weet precies hoeveel je per categorie hebt uit gegeven en nog te besteden hebt. Duidelijk kan niet.

Maar hoe ga je dat dan doen als je de contant enveloppen niet meer gaat gebruiken?

Ik geef jou een paar tips waarmee je er toch voor zorgt dat je binnen jouw budget blijft per categorie.

Het draait natuurlijk nooit om het geld, maar aan hoe je met geld omgaat. Ben je gedisciplineerd genoeg en kun je je aan jouw bepaalde budget houden? Dat is wel belangrijk, hoe je ook ga budgetteren.

Als het geld uit de envelop op is dan zal je moeten wachten tot de volgende maand als je weer geld in de enveloppen gaat doen. Zonder deze enveloppen is het lastiger, maar wel te doen.

Hoe minder contant geld we gebruiken, hoe meer pasjes we krijgen. We zien soms door de bomen het bos niet meer.

Om het beste resultaat te boeken met jouw budget zal je je dus in de digitale wereld van geld moeten onderdompelen.

Bepaal categorieën in de bank app.

In plaats van de enveloppen die elk een categorie vertegenwoordigen, ga je nu categorieën in de bank app maken. Tegenwoordig zijn steeds meer bankapp’s uitgerust met mapjes die je kunt aanmaken. Zo kun je in de app overzien hoeveel je per categorie hebt uitgegeven en hoeveel je nog te besteden hebt.

Wat je wel mist is het gevoel van het geld dat je hebt uitgegeven en hoeveel je nog hebt. Het besef kan hierdoor minder worden en dat kan ervoor zorgen dat je meer gaat uitgeven.

Voordelen:

  • Het gemak dat je wel zal ondervinden is dat je makkelijker geld kunt switchen tussen de categorieën als dat nodig is.
  • Buiten dat zie je gelijk wat er op jouw bankrekening gebeurt.
  • Je hebt altijd een actueel overzicht.

Houd altijd rekening met de creditcard.

Eén keer per maand worden de transacties van jouw creditcard van de rekening afgehaald. Zorg dat je altijd in de gaten houd wat je met de creditcard doet en tot hoever je kunt gaan.

  • Als je iets met de creditcard betaalt zorg dan dat het bedrag uit het budget van de desbetreffende categorie gehaald wordt en op de rekening blijft staan.
  • Probeer zo min mogelijk de creditcard te gebruiken.

Alarm op bankapp

Je kunt een alarm instellen bij sommige bankapp’s. Stel je voor dat je een bepaald bedrag hebt afgerekend bij de kassa, maar je krijgt een melding dat je daarmee over jouw budget heen gaat voor die categorie? Dat zou handig zijn. Je wordt je op dat moment bewust van de uitgaven en kunt op dat bepalen of je de aankoop doorzet of niet. Wellicht kun je beslissen om de week erna minder besteden aan die categorie, omdat je er nu overheen bent gegaan. Het maakt jouw bewuster welke keuzes je gaat maken met de uitgaven. Stel voor bepaalde categorieën alarmen in waar je snel geneigd bent overheen te gaan.

Noodpotje

Zorg ten alle tijden voor een noodpotje. Of je nu met contant geld werkt of met de digitale bankapp dat maakt niet uit. Zorg altijd dat je een buffer achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Je wilt niet dat je geen geld hebt als je ineens een autoreparatie of onverwachts dierenartsbezoek hebt. Dit zijn vaak behoorlijke bedragen en het geeft rust als je dat op dat moment wel kan betalen zonder te gaan switchen tussen de categorieën of niet weet waar je het geld vandaan moet halen.

Gebruik nooit geld uit het noodpotje voor boodschappen(dit heb je gebudgetteerd) of niet noodzakelijke uitgaven. Daar is het noodpotje niet voor.

Heb je geld gebruikt vanuit het noodpotje dan is het zaak dat je gelijk dit noodpotje weer gaat aanvullen naar een door jouw bepaald bedrag. Neem dit in het volgende maandbudget mee. Kijk of je in de lopende maand al ergens geld kunt besparen voor het noodpotje, dan is het zo snel mogelijk weer aangevuld.

Als het noodpotje altijd gevuld geeft dit zoveel rust en ervaar je minder zorgen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik wel eens periodes heb gehad waarin ik letterlijk ’s nachts wakker lag vanwege de geldzorgen die ik had. Sinds ik een noodpotje heb, heb ik hier geen last meer van gehad.

Lees deze blog: Waarom je minimaal € 1000,- achter de hand moet hebben.

Financiële doelen.

Houd altijd de financiële doelen in zicht. Maak hier ook mapjes voor aan en laat elke maand automatisch een bedrag naar de doelen overmaken.

Blijf schrijven

Houd op papier bij hoeveel je budgetteer voor een categorie en houd bij hoeveel je hebt uitgegeven. Zo houd je toch een overzicht buiten de digitale bankapp. Dit kan jou in het begin helpen om de overgang makkelijker te maken. Je laat niet gelijk alles los zoals je het eerst deed.

Gebruik de budgetoverzicht kaarten voor de categorieën. Je kunt ze hieronder downloaden en daarna uitprinten.

Als je deze tips goed gebruikt dan kun je goed zonder de enveloppen budgetteren.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *