Home » 3 redenen om je financiën apart te houden.

3 redenen om je financiën apart te houden.

Waarom zou je jullie financiën gescheiden houden? Het lijkt in eerste instantie logisch om alles bij elkaar op één rekening te zetten, maar als je gaat samenwonen of trouwen moet je eerst samen goed bekijken wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Bespreek samen met je partner wat het voor jullie samen, maar ook voor jullie individueel betekent om financieel onafhankelijk te blijven.

Toen ik getrouwd was, hadden we één gezamenlijke rekening. Dat leek toen logisch, misschien hebben we het wel van huis uit meegekregen. Vroeger verdiende de man het geld en bleef de vrouw thuis bij de kinderen. Dus moest alles van dat ene salaris betaald worden. Dat is nu wel heel anders, omdat wij vrouwen ook werken. Ik zou het zeker nu heel anders doen.

Je kunt elkaar niet de schuld geven.

Eén van de belangrijkste redenen om jullie financiën apart te houden is omdat je de ander nooit de schuld kan geven van hoe de financiën ervoor staan. Op het moment dat jullie gaan samenwonen of gaan trouwen, bekijk je samen hoe jullie de lasten gaan verdelen. Jullie kunnen een vast bedrag elke maand naar een gezamenlijke rekening overmaken en hiervan de vaste lasten betalen of jullie verdelen de lasten. De één de  huur of hypotheek, de ander de energie en verzekeringen bijvoorbeeld. Hiernaast heb je dan allebei een eigen bedrag over voor eigen besteding. Hierdoor kun je alleen jezelf de schuld geven als je door je geld heen bent. Het is jouw verantwoordelijkheid en dat geldt hetzelfde voor je partner. Je wordt dan ook genoodzaakt om kritisch naar jouw eigen uitgavenpatroon te kijken. Zodra je gezamenlijke financiën hebt dan ben je gauw geneigd om de ander de schuld te geven en je ogen te sluiten voor je eigen gewoonten en uitgavenpatroon. Of je partner heeft een gat in zijn of haar hand. Dit geeft irritaties in een relatie. Blijf echter wel communiceren over de financiën. Het kan zijn dat één van jullie een periode wat meer uitgaven heeft  en het nodig is om de verdeling even aan te passen. Op deze manier blijf je toch allebei de baas over je eigen geld.

Samen verantwoordelijk.

Zoals ik bij punt 1 al zei ben je samen verantwoordelijk voor het in de gaten houden en regelen van de financiën. Stel dat jouw partner de financiën regelt en zegt dat jij je nergens druk om hoeft te maken, dan ben je geneigd om te zeggen dat is heerlijk. En vervolgens kijk je nergens meer naar om. Hier gaat het helemaal fout. Een van de partners is niet of nauwelijks op de hoogte en de ander kan in het slechtste geval zijn gang gaan. Buiten dat kan degene die de financiën beheert ook alleen de zorgen dragen en de ander heeft dan geen idee dat er problemen zijn. Het is belangrijk dat je allebei goed op de hoogte bent hoe jullie ervoor staan, waar het geld heen gaat en wat er te besteden is. Het is misschien niet het leukste dat je op een vrije avond wilt doen, maar eens in de zoveel tijd is het wel belangrijk om er samen voor te gaan zitten en te bekijken of alles nog goed gaat. Of je er samen nu voor kiest om het gezamenlijk of apart te houden, het gaat erom dat je in gesprek blijft met elkaar en samen de beslissingen neemt. Wees je er allebei bewust van hoe de situatie ervoor staat en hoe dingen misschien anders moeten. Heb je je eigen financiën nog in beheer dan hoef je daar geen verantwoording over af te leggen. Het is toch fijn als je een tijdschrift voor jezelf koopt, je dat niet eerst hoeft te overleggen met je partner of dat hij of zij er naderhand commentaar over geeft.

Minder problemen tijdens een scheiding.

Je wilt er niet aan denken op het moment dat je gaat samenwonen of trouwen, maar op het moment dat je gaat scheiden zijn dingen makkelijker en sneller geregeld op het gebied van de financiën als jullie niet alles gezamenlijk hebben. Alle financiële middelen, bezittingen en schulden moeten gedeeld worden. Op het moment dat jullie niet meer redelijk met elkaar kunnen praten wordt dit lastiger. Waar loop je tegenaan op het moment dat jullie gezamenlijke financiën hebben.

  • Het sluiten van gezamenlijke rekeningen en credit cards.
  • Een gezamenlijke lening moet gesplitst worden, jouw naam of die van je partner moet van de lening af.
  • Uitzoeken hoe jullie het regelen met gezamenlijke investeringen.
  • Op het moment dat jullie ook nog een gezamenlijke  onderneming hebben, moeten hier ook veel dingen voor geregeld worden. De onderneming moet worden opgeschort of gaat failliet. Er moet een hoop geregeld worden, denk aan de voorraad, de leningen, omzet en de inventaris. Hoe ga je hier eerlijk mee om?
  • Wie krijgt bijvoorbeeld de auto? En staat hier nog een lening op? Allemaal zaken waar je mee te maken krijgt op het moment dat jullie uit elkaar gaan.

Hoe jullie dit in de toekomst gaan regelen, ligt geheel aan jullie eigen inzicht, ervaring en mening. Dit artikel zet jou hoop ik wel bewust aan het denken, zodat jullie hierin ook een bewuste keuze kunnen maken met elkaar. Dit voorkomt op lange termijn ook discussies, omdat alles helder is voor beide. Blijf communiceren met elkaar zodat de financiën niet voor onnodige problemen kunnen gaan zorgen in jullie relatie. Financiële problemen staan niet voor niets in de top 3 van relatieproblemen en op deze manier voorkom je deze.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *