YES, eindelijk volwassen!
Je telt de laatste maanden en dan weken af tot je eindelijk 18 jaar word. Je mag dan gaan autorijden, stemmen en eigen beslissingen nemen. Klinkt allemaal erg leuk, maar er zit ook een keerzijde aan.
Je staat letterlijk en figuurlijk op eigen benen. Hier komt wel het één en ander bij kijken. Omdat je toch wel een aantal dingen moet regelen en met een aantal dingen rekening mee moet houden, heb ik wat belangrijke punten voor je op een rijtje gezet, zodat je niets over het hoofd ziet.

- DigiD
Iedereen heeft een BSN nummer, dit is een persoonlijk nummer dat krijg je bij je geboorte. Dit nummer blijft altijd gekoppeld aan jou en jouw gegevens. Dit nummer staat genoteerd in officiële documenten en bijvoorbeeld op je identiteitsbewijs. Hiernaast heb je een DigiD inlogcode nodig om op bepaalde websites van de overheid en in de zorg in te kunnen loggen. Deze inloggegevens moet je aanvragen. Dit kan op www.digid.nl . - Ziektekostenverzekering.
Je staat bij je ouders ingeschreven bij hun ziektekostenverzekering en dit kost tot je 18de jaar niets. Vanaf je 18de moet je een maandelijkse premie gaan betalen. Je kunt je voor je 18de oriënteren op diverse ziektekostenverzekeraars, deze vergelijken en voor je 18de de keus maken welke verzekeraar het beste past bij jou. Kijk niet alleen naar de goedkoopste, maar vergelijk wat ze vergoeden. De pakketten zijn hierin verschillend. - Zorgtoeslag aanvragen.
De premie voor de ziektekostenverzekering is hoog. Daarom kun je bij de belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Ga naar de site van de belastingdienst en zorg dat je aanvraag nog voor je 18de is aangevraagd. - Studiekosten.
Als je nog geen beroepsopleiding hebt afgerond, ben je nog steeds leerplichtig. Echter de studiekosten komen vanaf nu ook voor jouw rekening. Om te zorgen dat je die kosten kan dragen, kun je een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Je krijgt dan een basistoelage en eventueel een aanvullende toelage. Dit kan via www.duo.nl . Hier vind je ook alle verdere informatie en voorwaarden. Je hebt wel je DigiD inloggegevens nodig voor deze aanvraag, dus zorg dat je die eerst hebt. - Kinderalimentatie.
Zijn jouw ouders gescheiden en krijgt één van jouw ouders kinderalimentatie, dan heb jij vanaf nu recht op deze alimentatie. Bespreek echter samen met je ouders of de ouder waar je woont hoe jullie de kosten en de alimentatie het beste kunnen regelen. Stel dat de alimentatie naar jou gaat, dan kan jouw ouder jou om kostgeld vragen en zal je verder ook alles zelf moeten bekostigen. Denk hierbij aan spullen als haarlak, gel, scheerspullen, kledingen dergelijke. Als jij het nog makkelijk vind als je dit niet zelf hoeft te regelen, dan kan de alimentatie gewoon nog naar je ouder gaan.Dit is bij iedereen anders geregeld. - Bankrekening.
De meesten van jullie zullen al een bijbaantje hebben of al echt druk aan het werk zijn en dus al een bankrekening hebben. Heb je deze toch nog niet, dan zal je die nu moeten openen. Hier kan je salaris en de zorgtoeslag op gestort worden en de premie van de ziektekostenverzekering afgehaald worden. En dan is niet het enige, want je zal nu meer zelf moeten gaan betalen, dus een lopende bankrekening moet je hebben. Hiernaast kan je een spaarrekening openen. Zo kun je gelijk sparen voor later. Zodra je op jezelf gaat wonen heb je geld nodig om bijvoorbeeld meubels te kopen, dus het is ook nu al zaak dat je hiermee begint. Probeer elke maand iets naar de spaarrekening te storten en blijf hier vanaf als dat lukt. - Inschrijven huurwoning.
Je wilt misschien nog niet op jezelf op je wilt later een huis kopen. Toch is het verstandig om je in te schrijven voor een huurwoning. Mocht je toch voor een huurwoning gaan, dan is het belangrijk dat je lang genoeg ingeschreven staat. Dus zeker doen. Het kost vaak een tientje per jaar, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Op het moment dat je de deur uitgaat en je staat niet ingeschreven dan staan mensen die langer ingeschreven staan boven jou op de lijst en dan kan het lang duren voordat je uitgeloot word voor een woning. - Werk.
Je zal misschien al een baantje hebben op de zaterdag, maar je zal ergens meer moeten gaan werken om alles te kunnen bekostigen. Misschien kunnen je ouders nog bij dragen in jouw kosten, dit is per situatie verschillend, bij gescheiden ouders ligt dit vermogen ook vaak lager. Probeer bij je huidige baan meer uren te vragen of zoek er een ander baantje bij. De uurlonen liggen helaas nog erg laag voor jullie, maar je hebt het geld hard nodig om rond te kunnen komen. Dit zal je de komende tijd wel gaan merken. - Verzekeringen.
Check samen met je ouders hoe je verzekerd bent. je hebt een WA verzekering nodig en een uitvaartverzekering. Bij de meeste verzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis of inclusief meeverzekerd. Probeer dit ook voor je 18de verjaardag te regelen. - Rijbewijs.
Vanaf 18 jaar mag je de weg op. Tegenwoordig mag je al met 16,5 jaar beginnen met lessen en vanaf je 17de jaar met een begeleider rijden. Ook bij rijscholen hanteren ze diverse prijzen. En ook hier is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken. De kwaliteit is ook belangrijk, vraag naar de slagingspercentages en vraag om je heen naar ervaringen. - Je staat er niet alleen voor.
Het is heel wat al die dingen die allemaal geregeld moeten worden. Maar omdat je 18 jaar bent geworden wil nog niet zeggen dat je alles alleen moet doen en regelen. Je hebt nog steeds je ouders met een hoop inzicht en ervaring. Zij weten vaak ook de weg in de regelwereld van de volwassenen. Probeer niet alles alleen te willen oplossen, maar doe het samen. Buiten dat is het ook belangrijk om zelfstandig te zijn. Het is een uitdaging om ook daar weer een balans in te zoeken, maar samen met je ouders zal dat vast lukken.